Douro

Descrição 1
Este tinto da linha Contraste da Rita Marques é um encanto, cheio de frutas maduras suculentas. Versátil e elegante, é perfeito para todas as ocasiões e agrada todos os paladares com aromas intensos, boca rica e boa persistência.

Descrição 2
A Rita Marques faz parte destes enólogos jovens gênios, cheios de talentos. A historia dela começou com a vontade de fugir do caminho padrão da família, a engenharia. Ela resolveu estudar enologia e se revelou através de estágios em vinícolas portuguesas e do resto do mundo. Assim, ela se fascinou pela visão ambiciosa dos produtores de Bordeaux, se apaixonou pelos brancos explosivos da Nova-Zelândia e amou a concentração dos vinhos da África do Sul.

Enriquecida com todas essas experiências e influencias mundiais, ela criou a Conceito Vinhos a partir de um pequeno vinhedo que pertencia à sua família há 40 anos e desenvolveu a produção. A filosofia dela é expressar a diversidade das castas e mostrar a força da influencia do terroir. 90% dos vinhos Conceito são produzidos em Cedovim, no Douro, mas também aluga vinícolas na Nova-Zelândia e na África do Sul para explorar ainda mais o que o resto do mundo tem de oferecer.

A Rita desenvolveu duas linhas de vinhos: a linha Conceito, que da vinhos de guarda concentrados e com maior influencia de carvalho novo, e a linha Contraste, com vinhos mais acessíveis já na juventude, sem incluir carvalho novo na produção.

DADOS BÁSICOS
DOC: Douro
Safra: 2013
Casta: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional
Teor alcoólico: 13,8%
Tamanho da garrafa: 750 ml

DEGUSTAÇÃO
Cor: rubi.
Nariz: bouquet intenso mas equilibrado de cassis, menta e tabaco.
Boca: na boca surpreende pela agradável frescura, sugerindo um final longo.


CONSELHOS PARA SERVIR
Temperatura: 16°
Harmonização: q
ualquer tipo de carne suculenta grelhada, churrasco, macarrão ao molho bolonhesa.
Tempo de guarda: até 2020


PREMIAÇÕES
Robert Parker 91
Jancis Robinson 16,5
Revista de Vinhos 16,5
Wine Spectator 88
Wine Enthusiast 87


Avaliações dos Especialistas
Robert Parker 91
The 2013 Contraste Tinto is an old vines (40-years-old) field blend aged for 20 months in stainless steel tanks (30%), and used French oak barrels (70%). The Contraste, the winery's second red, is an increasingly nice bargain. This may lack some of the lift of the 2012, but if anything, it seems to have more depth and power, granting that Contraste is not always about either. This is a pretty serious Contraste, with an intense finish and the ability to age a reasonable time, probably more than last year's version. Underneath, there is the typically tasty fruit. Give this a couple of years to settle down if you can. When I came back to it some 90 minutes later, it seemed even better. When it does settle down, I suspect it will overtake the 2012, but it will also be drinkable on the younger side when it calms down.

Jancis Robinson 16,5
Deep cherry red. Dark and spicy but it's all fruit not oak spice, or so it seems. On the palate, deliciously chewy red-cherry fruit, but then with the Douro's dry finesse on the finish. (JH)

Wine Spectator 88
Dried blueberry and raspberry flavors dominate this firm, fleshy red. Black chocolate details and chewy tannins show on the finish. Drink now through 2019.

Wine Enthusiast 87
This wine is full of the ripe fruit as well as the mineral tannins typical of the Douro. It is a blend of typical grapes with a dominance of Touriga Franca. The wood aging has given the ripe black currant flavors a smooth, rounded character as well as adding spice. Drink this wine now.

  • RP 91
  • JR 16,5
  • WS 88
  • WE 87
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  • 6  |  R$ 153,00 /gf
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R$ 153,00

Descrição 1
Um vinho do Douro concentrado, cheio de alma e caráter com os fumados da barrica envolvendo a fruta suculenta e apontamentos de especiarias.
Descrição 2
A Rita Marques faz parte destes enólogos jovens gênios, cheios de talentos. A historia dela começou com a vontade de fugir do caminho padrão da família, a engenharia. Ela resolveu estudar enologia e se revelou através de estágios em vinícolas portuguesas e do resto do mundo. Assim, ela se fascinou pela visão ambiciosa dos produtores de Bordeaux, se apaixonou pelos brancos explosivos da Nova-Zelândia e amou a concentração dos vinhos da África do Sul.

Enriquecida com todas essas experiências e influencias mundiais, ela criou a Conceito Vinhos a partir de um pequeno vinhedo que pertencia à família dela há 40 anos e desenvolveu a produção. A filosofia dela é expressar a diversidade das castas e mostrar a potencia da influencia do terroir. 90% dos vinhos Conceito são produzidos em Cedovim, no Douro, mas também aluga vinícolas na Nova-Zelândia e na África do Sul para explorar ainda mais o que o resto do mundo tem a oferecer.

A Rita desenvolveu duas linhas de vinhos: a linha Conceito, que da vinhos de guarda concentrados e com maior influencia de carvalho novo, e a linha Contraste, com vinhos mais acessíveis já na juventude, sem incluir carvalho novo na produção.

DADOS BÁSICOS
DOC: Douro
Safra: 2013
Casta: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Amarela e Rufete
Teor alcoólico: 14%
Tamanho da garrafa: 750 ml

DEGUSTAÇÃO
Cor: cereja escura.
Nariz: frutas negras em abundância no nariz, madeira marcante, tons de baunilha, toques florais e um final de especiarias.
Boca: cremoso, com taninos firmes mas finos e polidos, bastante frescura. Um tinto muito sólido, distinto, sério, com a fruta madura sobressaindo.

CONSELHOS PARA SERVIR
Temperatura: 16°
Harmonização: qualquer tipo de carne de caça, reduções de vinho do Porto.
Decantar por 1 hora antes de servir o vinho.

PREMIAÇÕES
Robert Parker 94
Wine Spectator 90
Jancis Robinson 17
Wine Enthusiast 93

Avaliações dos Especialistas
Robert Parker 94
The 2013 Estate Tinto is an old vines (80-years-old at 450 meters) field blend aged for 20 months in French oak barrels (half new, half second use). As often happens, this is rather drenched in new wood just now, but that stage will pass; it always does. Tasting this next to the Contraste is interesting just now because the Contraste projects as much power (or more) and has fewer oak artifacts. That's deceptive actually, because what changes here is the balance and perception. This has more real concentration and more sensual texture. The fruit also absorbs the power more easily. The oak is a bit annoying just now, but when the oak subsides, as it began to do with aeration, this should be another fine success for the winery, fresh as well as structured. It may not quite have the lift of the 2012 version, but it ultimately fleshed out and displayed better concentration (granting that I don't have them side-by-side just now). This has a fine future--it's just a little hard to find at the moment. Be prepared to wait a few years. At the moment, it is mostly about its potential.

Wine Spectator 90
A rich red, with concentrated raspberry and dried plum flavors flanked by intense hot stone an iodine notes. Delivers elegant creaminess midpalate, showing hints of white pepper on the finish. Drink now through 2020.

Jancis Robinson 17
Double decanted to integrate the oak better. Field blend old vines but quite a lot of Touriga Franca and Tinta Roriz – more than 90 years old. 22 months in oak, 30% new. Deep cherry red. Some oak sweetness on the nose married well with the intense, gently floral and expressive dark-red fruit. Firm, compact but very elegant and finely textured, like many layers of paper. Terrific freshness and refinement. More subdued than the Contraste at the moment but with a longer future.

Wine Enthusiast 93
This impressive wine, packed with both fruit and tannins, is just setting out on a long road of aging. It is rich, dense with dry fruit and wood tannins, and buttressed with dark black fruits layered with acidity. The wine, with its ripe fruit and firm structure, needs time. Drink from 2018.

  • RP 94
  • WS 90
  • JR 17
  • WE 93
  • 1  |  R$ 390,00 /gf
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R$ 390,00

Descrição 1
Este vinho é fruto da audácia da Rita Marques, que acredita no poder do terroir e no potencial de cada uva. 100% Bastardo, uma das castas mais misteriosas e raras do Douro, ela chama este tinto de "brincadeira séria".

A cor revelada é a de um vermelho muito pálido e o aroma denota uma mistura de cereja madura e especiarias com profundidade e bom volume. Sem dúvida, um vinho gastronômico que surpreende!

Descrição 2
A Rita Marques faz parte destes enólogos jovens gênios, cheios de talentos. A historia dela começou com a vontade de fugir do caminho padrão da família, a engenharia. Ela resolveu estudar enologia e se revelou através de estágios em vinícolas portuguesas e do resto do mundo. Assim, ela se fascinou pela visão ambiciosa dos produtores de Bordeaux, se apaixonou pelos brancos explosivos da Nova-Zelândia e amou a concentração dos vinhos da África do Sul.

Enriquecida com todas essas experiências e influencias mundiais, ela criou a Conceito Vinhos a partir de um pequeno vinhedo que pertencia à família dela há 40 anos e desenvolveu a produção. A filosofia dela é expressar a diversidade das castas e mostrar a potencia da influencia do terroir. 90% dos vinhos Conceito são produzidos em Cedovim, no Douro, mas também aluga vinícolas na Nova-Zelândia e na África do Sul para explorar ainda mais o que o resto do mundo tem a oferecer.

DADOS BÁSICOS
AOC: VR Duriense
Safra: 2016
Castas: 100% Bastardo
Teor alcoólico: 13,5%
Tamanho da garrafa: 750ml

DEGUSTAÇÃO
Cor: Cereja claro.
Nariz: Aromas lembrando cerejas frescas e pimenta branca.
Boca: Poderoso, toque de especiarias, fresco e elegante.

CONSELHOS PARA SERVIR
Temperatura: 15º
Harmonização: Carne vermelha grelhada, atum selado.
Tempo de guarda: 3 anos

PREMIAÇÕES
Robert Parker 89
Jancis Robinson 17

Avaliações dos Especialistas
Robert Parker 89
The 2016 Bastardo, an unusual monovarietal also known as Trousseau, has not been one of my favorite brands from this wonderful winery. This year seems far better than the last one I saw, so it is worth a note even though the tasting was a bit quicker than normal. This is a bit tart but it is under control this year, with reasonable depth for the grape. It is a fine food wine. Don't expect sweet and jammy. It is bone dry and edgy, with dried almonds on the finish. It has an earthy touch and very little color. It finishes tight and crisp, the tannins and acidity making themselves known a bit more obviously than the fruit. Overall I rather liked this. Compared to what Rita Marques does on her more normal reds, it is very different and a bit eccentric, so have your expectations in order. Don't forget—it's a food wine, not a simple sipper.

Jancis Robinson 17
30-year-old vines on schist soils from Quinta Chão do Pereiro. Foot-trodden in granite lagares, with no destemming and no added yeast. Once the alcoholic fermentation is complete, the wine is racked into stainless-steel tanks. TA 6.4 g/l, pH 3.3. Light transparent crimson. Vibrant, lifted sour-red-cherry aroma and a touch of white pepper. Intensely fresh, juicy and still with paper-fine but definite tannins. Bone dry and chalky on the finish. So refreshing and cheeky. (JH)

  • RP 89
  • JR 17
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R$ 220,00

Descrição 1
Este tinto da linha Contraste da Rita Marques é um encanto, cheio de frutas maduras suculentas. Versátil e elegante, é perfeito para todas as ocasiões e agrada todos os paladares com aromas intensos, boca rica e boa persistência.

Descrição 2
A Rita Marques faz parte destes enólogos jovens gênios, cheios de talentos. A historia dela começou com a vontade de fugir do caminho padrão da família, a engenharia. Ela resolveu estudar enologia e se revelou através de estágios em vinícolas portuguesas e do resto do mundo. Assim, ela se fascinou pela visão ambiciosa dos produtores de Bordeaux, se apaixonou pelos brancos explosivos da Nova-Zelândia e amou a concentração dos vinhos da África do Sul.

Enriquecida com todas essas experiências e influencias mundiais, ela criou a Conceito Vinhos a partir de um pequeno vinhedo que pertencia à sua família há 40 anos e desenvolveu a produção. A filosofia dela é expressar a diversidade das castas e mostrar a força da influencia do terroir. 90% dos vinhos Conceito são produzidos em Cedovim, no Douro, mas também aluga vinícolas na Nova-Zelândia e na África do Sul para explorar ainda mais o que o resto do mundo tem de oferecer.

A Rita desenvolveu duas linhas de vinhos: a linha Conceito, que da vinhos de guarda concentrados e com maior influencia de carvalho novo, e a linha Contraste, com vinhos mais acessíveis já na juventude, sem incluir carvalho novo na produção.

DADOS BÁSICOS
DOC: Douro
Safra: 2014
Casta: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional
Teor alcoólico: 13,8%
Tamanho da garrafa: 750 ml

DEGUSTAÇÃO
Cor: rubi.
Nariz: bouquet intenso mas equilibrado de cassis, menta e tabaco.
Boca: na boca surpreende pela agradável frescura, sugerindo um final longo.

CONSELHOS PARA SERVIR
Temperatura: 16°
Harmonização: q
ualquer tipo de carne suculenta grelhada, churrasco, macarrão ao molho bolonhesa.
Tempo de guarda: até 2022


PREMIAÇÕES
Robert Parker 89
Jancis Robinson 16,5
Wine Spectator 84
Wine Enthusiast 87


Avaliações dos Especialistas
Robert Parker 89
The 2014 Contraste Tinto is mostly a field blend from 40-year-old vines, with some separated grapes, aged for 18 months in French oak (third and fourth use). Over the years, this second label has become increasingly interesting on its own. This is a rather respectable performance at this price level in a very shaky vintage. It is actually impressive in structure, showing fine grip on the finish and a bright feel. The mid-palate has respectable depth, too. What it seems to lack, at least now, is the typical flavor and vivid fruit that the bottling often has. Perhaps it will open more. I doubt it will ever be the best of the brand, but you can't really go wrong at this price for a serious house pour. It will be a fine food wine.

Jancis Robinson 16,5
Wet year with mild summer and cool nights. Schist soils. Mostly Tinta Roriz, Touriga Franca and Touriga Nacional. Made with grapes from 40-year-old vines from Quinta do Cabido, and Quinta Chão do Pereiro. Grapes picked by hand. Destemming, followed by crushing and pumping to stainless-steel tank. Fermentation with controlled temperature, gentle pumping-over, final maceration for one week. Malolactic fermentation in tank.18 months’ ageing, 70% in used French oak barrels and 30% in stainless steel tank. TA 5.2 g/l, pH 3.6. Deep purple-cherry. Pretty floral scent is a top note to dark, dusty/rocky fruit. Delicious dark savoury character on the palate, finely dry texture and long, restrained finish. Fruity and still elegant thanks to the finesse of the tannins and that rocky Douro character. Pure in its dark restraint. (JH)

Wine Spectator 84
This charry red shows underlying meaty flavors to the grilled plum, dried herb and red berry fruit, edged with peppercorn and licorice accents. Smoke and citrus details drive the firm finish. Drink now. 6,500 cases made. –GS

Wine Enthusiast 87
Red-berry fruits dominate this still-young wine that has dark tannins and concentration. Spice and wood-aging flavors still show strongly. Drink from 2019.

  • RP 89
  • JR 16,5
  • WS 84
  • WE 87
  • 1  |  R$ 153,00 /gf
  • 6  |  R$ 153,00 /gf
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  • R$ 153,00 Garrafa(s)

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R$ 153,00

Descrição 1
Um vinho do Douro concentrado, cheio de alma e caráter com os fumados da barrica envolvendo a fruta suculenta e apontamentos de especiarias.
Descrição 2
A Rita Marques faz parte destes enólogos jovens gênios, cheios de talentos. A historia dela começou com a vontade de fugir do caminho padrão da família, a engenharia. Ela resolveu estudar enologia e se revelou através de estágios em vinícolas portuguesas e do resto do mundo. Assim, ela se fascinou pela visão ambiciosa dos produtores de Bordeaux, se apaixonou pelos brancos explosivos da Nova-Zelândia e amou a concentração dos vinhos da África do Sul.

Enriquecida com todas essas experiências e influencias mundiais, ela criou a Conceito Vinhos a partir de um pequeno vinhedo que pertencia à família dela há 40 anos e desenvolveu a produção. A filosofia dela é expressar a diversidade das castas e mostrar a potencia da influencia do terroir. 90% dos vinhos Conceito são produzidos em Cedovim, no Douro, mas também aluga vinícolas na Nova-Zelândia e na África do Sul para explorar ainda mais o que o resto do mundo tem a oferecer.

A Rita desenvolveu duas linhas de vinhos: a linha Conceito, que da vinhos de guarda concentrados e com maior influencia de carvalho novo, e a linha Contraste, com vinhos mais acessíveis já na juventude, sem incluir carvalho novo na produção.

DADOS BÁSICOS
DOC: Douro
Safra: 2014
Casta: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Amarela e Rufete
Teor alcoólico: 14%
Tamanho da garrafa: 750 ml

DEGUSTAÇÃO
Cor: púrpura escuro.
Nariz: frutas negras em abundância no nariz, madeira marcante, tons de baunilha, toques florais e um final de especiarias.
Boca: estruturado, textura aveludada, com taninos firmes mas finos e polidos, bastante frescura. Um tinto muito sólido, distinto, sério, com a fruta madura sobressaindo.

CONSELHOS PARA SERVIR
Temperatura: 16°
Harmonização: qualquer tipo de carne de caça, reduções de vinho do Porto.
Decantar por 2 horas antes de servir o vinho.
Tempo de guarda: até 2030.

PREMIAÇÕES
Robert Parker 91
Wine Spectator 91
Jancis Robinson 17+
Wine Enthusiast 92

Avaliações dos Especialistas
Robert Parker 91
The 2014 Estate Tinto is a field blend from old vines (around 80 years old), aged for 22 months in French oak (half new, half used). This is a very respectable and sometimes impressive performance given the difficult vintage. It is beautifully focused, has fine structure, velvety texture and excellent depth for the vintage, although I suspect it seems fuller in the mouth on first taste just now than it actually is. (Time will tell the story there.) However, there isn't a lot of lift to the fruit; it is very dry and a bit dull at times, lacking the personality this bottling typically has once past the tannins. That may change, as it is certainly a bit backward--which is not unusual--but I suspect the fruit will never show much in the way of bright flavor, relative to other years. Still, this is pretty nice and rather serious. About two hours of air allowed it to open more and drink better. It should be relatively early maturing, but it certainly needs a few years in the cellar for better results. Let's be conservative for the moment and see if this can demonstrate further capacity for improvement, apart from softening the tannins.

Wine Spectator 91
Concentrated but sleek, with black cherry, raspberry coulis and licorice snap notes, edged with black chocolate, slate and violet details. Juicy acidity lends freshness through the long, moderately tannic finish, showing Earl Grey tea and plum elements. Drink now through 2022. 1,600 cases made. –GS

Jancis Robinson 17+
Mixture of traditional Douro grape varieties (more than 20) including Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Amarela and Rufete, grown on schist. Made with grapes of old vines (80 years old) from Quinta do Cabido, an inhospitable ‘hook’ formed by the Teja River, in the commune of Numão. There, an unusual mass of schist causes the water to change course before it flows down towards the Douro River, and the riverbank in that place forms a perfect natural amphitheatre facing south. Grapes picked by hand in small boxes. Partial destemming, followed by crushing and pumping to stainless-steel tank. Fermentation at controlled temperature, gentle pumping-over, final maceration for one week. Malolactic fermentation in tank. 20 months in French oak barrels (50% new). TA 5.5 g/l, pH 3.58.

Dark purple colour. Dark fruited but with more immediate sweetness than in the aroma of the Contraste, definitely oak as well as fruit sweetness. On the palate, sweet oak spice dominates at the moment along with mostly red fruit flavours. Super-smooth and supple texture but deep and long, filled with fresh fruit and then just slightly chewy on the finish. Even with the obvious oak, it is very nicely balanced between fruit and structure. Powerful but pulled back from too much fruit/oak sweetness by the savoury notes that are pure Douro. Needs time. (JH)

Wine Enthusiast 92
From vines close to the medieval castle of Numão in the Douro Superior, this wine represents the top of the range for this family-owned estate. Layers of new wood vie with the ripe fruit of this wine that offers spice as well as black-plum fruits and acidity. It is developing well, giving a rich wine that will be ready to drink from 2019.

  • RP 91
  • WS 91
  • JR 17+
  • WE 92
  • 1  |  R$ 390,00 /gf
  • 6  |  R$ 390,00 /gf
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R$ 390,00